Karstasinīgais “Latviešu Vilks” Volfs Ruvinskis Manevičs

Volfs Ruvinskis Manevičs bija liepājnieks, dzimis 1921. gadā latvietes un ukraiņu ebreja ģimenē. Baidoties no vāciešu iebrukuma, Volfa vecāki 1923. gadā emigrēja uz Argentīnu. Ceļā tēvs nomira no tuberkulozes, atstādams mammu ar diviem maziem puikām vienu pašu svešā valstī. Māte, apstākļu spiesta, abus brāļus uz trim gadiem atstāja bērnu namā. Arī vēlāka bērnība Volfam nebija viegla. Ikdiena pagāja ubagojot, kaujoties un izdzīvojot Buenosairesas ielās. Skarbā un ātrā pieaugšana Volfā radīja bailes, kuras, paša vārdiem, dzina viņu uz priekšu visu dzīvi.

Jaunieša atlētiskumu pamanīja kāds ārsts, pie kura viņš ārstējis lauztu degunu. Ārsts regulāri strādāja ar cīkstoņiem un ieteica arī Volfam pamēģināt Dienvidamerikā tik ļoti populāro lucha libre jeb brīvo cīņu. Latvieti ātri vien pamanīja gan cīkstoņu menedžeri, gan Meksikas kino industrijas aģenti. Ruvinskis bija slavens ar ļaundara lomu meksikāņu lucha libre šovos, kur cīnās labais tēls pret slikto. Cilvēki bieži vien izpirka biļetes uz viņa šoviem, jo cerēja, ka kāds no labajiem tēliem spēs pieveikt spēcīgo “El Lobo Letonia” jeb “Latviešu vilku”. Kā raksta portāls Latviesi.com: ‘‘Volfa pērkonbalss esot bijusi dzirdama jūdzēm tālu, un viņš bija tik stiprs, ka varēja starp apakšdelmu un bicepsu pāršķelt kokosriekstu.’’ Kā cīkstonis tūrēja pa Dienvidameriku un ASV.

1950. gados traumas dēļ Volfam nācās likt punktu cīkstoņa karjerai. Tā vietā viņš nopietni pievērsās kino un teātra lomām. Talantīgais Volfs atrādījās melodrāmās, piedzīvojumu un, protams, arī cīkstoņu filmās. Īpašu atpazīstamību guva piecās filmās spēlējot tēlu maskā – Neutrón. Savas dzīves laikā (1921-1999) Volfs Ruvinskis paguva nofilmēties vairāk nekā 120 filmās!

Latvietis pieder pie Meksikas kino ‘‘zelta ēras’’. Viņš bija vienīgais lucha libre cīkstonis, kurš nebija meksikānis, pat ne latīņamerikānis. Lai gan Volfs pats sevi atzina par meksikāni, autobiogrāfijās vienmēr ar lepnumu pieminēja Latviju. Par dzimteni viņam daudz stāstījusi mamma.

Volfs Ruvinskis Meksikas cīkstoņu šovu vēsturē palicis kā ikona, kuru pēdējā laikā atceras arvien biežāk.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp