Brāļu būšana Latvijas sportā

 

Nav noslēpums, ka viena no panākumu atslēgām sportā ir savstarpēja sapratne. Un tās gluži vienkārši nevar nebūt, ja pēc uzvaras dodies plecu pie pleca ar paša brāli.

Foto: Ilmārs Znotiņš

Brāļi Šici.

Juris un Andris Šici ir vieni no Latvijas titulētākajiem sportistiem. Talantīgie kamaniņu braucēji piedalījušies piecās Olimpiskajās spēlēs (2006, 2010, 2014, 2018, 2022) un kopumā izcīnījuši trīs godalgas. Vankūveras spēlēs brāļi palika otrajā vietā un ieguva sudrabu, kas bija pirmā sudraba medaļa Latvijai ziemas olimpiskajās spēlēs pēc neatkarības atjaunošanas. 2014. gadā Sočos izcīnīja bronzu, tādējādi kļūstot par pirmajiem tautiešiem, kas ziemas olimpiskajās spēlēs izcīnījuši vairāk kā vienu medaļu. Bez Olimpiskajiem panākumiem brāļiem Šiciem arī lieliski panākumi čempionātos: deviņas medaļas Pasaules čempionātos un 15 (!!!) godalgas Eiropas čempionātos. Brāļi aktīvās sportistu gaitas noslēdza 2022. gadā. Par sasniegumiem olimpiskajās spēlēs brāļiem piešķirti Triju Zvaigžņu ordeņi.

Brāļu Šicu vecāki jutuši, ka medaļa būs (2010. gada LTV sižeta fragments).

 

Brāļi Dukuri.

Brāļi Martins un Tomass Dukuri, kuri ar tēva un trenera Daiņa palīdzību mazo Latviju pasaules kartē iezīmēja kā skeletona lielvalsti. Martins ir divu olimpisko spēļu sudraba medaļu ieguvējs, vienpadsmitkārtējs pasaules kausa sezonas kopvērtējuma uzvarētājs, kā arī seškārtējs pasaules (2011, 2012, 2015, 2016, 2017, 2019) un divpadsmitkārtējs Eiropas čempions. Par panākumiem sportā apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni. Savukārt, vecākais brālis Tomass ir Pasaules čempionāta bronzas medaļas laureāts, 2016. gada Eiropas čempions, kā arī četrkārtējs sudraba un trīskārtējs bronzas medaļas ieguvējs Eiropas čempionātos. Pēc abu brāļu karjeras beigām Latvijas skeletonā iestājies pašsaprotams vakuums, jo tik augsta līmeņa sportisti no gaisa nekrīt.

Martins Dukurs kopā ar brāli kāpj uz pjedestāla pēc triumfa Leikplesidas posmā PK ietvaros (2016).

 

Foto: LBS

Brāļi Bertāni.

Vēsturiski Latvijas basketbolā brāļu dalība nav retums. Taču, atšķirībā no dažiem citiem, valmierieši Bertāni skandālu ražošanas vietā izvēlējās stabilas karjeras un panākumus. Jaunākais brālis Dāvis ilgus gadus pārstāvēja dažādas Nacionālās basketbola asociācijas komandas, pildot izcilu tālmetēja lomu. Pirms Ziemeļamerikas pierādījis sevi arī Eiropā, kļūstot par vairākkārtēju Serbijas, kā arī Slovēnijas čempionu. Toties Dairis karjeras ievadā izcīnījis augsto trešo vietu Latvijas U-18 izlases sastāvā Eiropas čempionātā, būdams viens no komandas līderiem. Kļuvis arī par Itālijas čempionu un reizi atzīts par Latvijas labāko basketbolistu. Šobrīd ir Latvijas izlases kapteinis un tāpat kā brālis pie katras iespējas steidz palīdzēt valstsvienībai.

Dāvis Bertāns ar tālmetienu mača izskaņā uzvar spēli (2016).

 

Foto: Publicitātes

Brāļi Rēdlihi.

Kurš tad nav dzirdējis par brāļiem Rēdlihiem? Ilggadējām Latvijas hokeja izlases vērtībām gan uzbrukumā, gan aizsardzībā. Hokeja fani atcerēsies to, cik rezultatīva bija Laura Dārziņa un Miķeļa Rēdliha saspēle gan izlasē, gan galvaspilsētas komandas rindās. Miķelis Rēdlihs, iespējams, ātrākais hokejists Latvijas hokeja vēsturē, ar savu izveicīgumu pretinieku aizsardzībai sagādāja ne vienu vien migrēnu. Savukārt, Krišjānis Rēdlihs, būdams nosvērts un augumā daudz raženāks par Miķeli, bija īstens aizsardzības balsts, kurš neļāvās liekām provokācijām. Lai gan ar rezultativitāti Krišjānis neizcēlās, tas nebija viņa uzdevums. Viņš rūpējās par to, lai tādas nebūtu pretiniekam. Taču Jēkabs, būdams jaunāks par Krišjāni, bet vecāks par Miķeli, savā repertuārā turēja abas brāļu emociju šķautnes. Spēlēja nosvērtu, taču pēc nepieciešamības arī asu hokeju. To, cik cieti bija aizsarga kulaki, gadu gaitā nobaudīja vairāki ziņkārīgie pretinieki.

Jēkabs Rēdlihs Arēnā ”Rīga” pārmāca Maksimu Ribinu (2009).

 

Miķeļa Rēdliha ”neiespējamais” trāpījums Astanas ”Baris” vārtos (2009).

 

Brāļi Rēdlihi nav slikti dziedātāji! (2009).

 

Foto: F64/Ilmārs Znotiņš/LBS

Video: LTV/IBSF/Euroleague/LeldeTV

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp